• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Yeşil Kart’ın (Green Card) Faydaları: Göçmenler Neden Yeşil Kart Sahibi Olmalı?

Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden çoğu kişi tüm riskleri göze alarak yasal olmayan şekillerde ülkede yaşamaya devam ederler. Çoğu zaman bu durumda bir sorun da yoktur. Bu kişiler kendilerine ortalama bir hayat kurup ev alabilir, iş kurabilir, eğitim alabilir ve evlenebilir. Fakat bu elbette her zaman ülkeden çıkarılma riskini taşır ve bu durumda da kurulmuş olan hayatı bırakıp gitmek zorunda kalınır. Yani bir hayat yarım kalabilir.

Yeşil Kart sahibi olmak çoğu kişi için, özellikle de ABD’de kendisine bir şekilde bir hayat kurmayı ve tutunmayı başarmış, o sistemin bir parçası olabilmiş kişiler için çok da zor değildir. Her ne kadar bu başvuru risk taşıyor olsa da, Yeşil Kart’ın sağladığı avantajlar düşünüldüğünde bu göze almaya değer bir risk sayılabilir.

İşte göçmenlerin Yeşil Kart edinmeleri için bir kaç önemli sebep:

  • ABD’de daimi yaşama ve çalışma hakkı kazandırır. Bunun kapsamı öyle geniştir ki, sağladığı çalışma izni sayesinde göçmenler uygun oldukları devlet merkezli işlerde bile çalışabilirler. Oturma izni ileyse ABD’de istenilen yerde yaşanabilir ve sürekli sınır dışı edilme tehlikesi altında kalınmaz.
  • Seyahat özgürlüğü sağlar. Yeşil Kart edinilmesinin belki de göçmenler açısından en önemli avantajı, bu statüye geçen göçmenlerin diledikleri gibi yurt dışına çıkıp geri dönebilmeleridir. Ayrıca göçmenler ABD içerisinde de rahatlıkla seyahat edebilir ve yine sınır dışı edilme korkusuyla kendilerine ufak bir hayat kurmak zorunda kalmazlar. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta şudur: 6 ayı geçen yurt dışı seyahatlerinde daimi oturum hakkının zarar görmemesi için farklı adımlar atılması gerekebilir. Bu konuda detaylı bilgi için “ABD’de Yeşil Kart sahiplerinin yurt dışına seyahati” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Akrbalara sponsor olunabilmesi ise Yeşil Kart’ın bir diğer önemli avantajıdır. Çoğu göçmen ABD’ye gittikten sonra eğer Yeşil Kart almamışsa akrabalarıyla (özellikle yakın akrabalar) uzun süre görüşmemek zorunda kalırlar. Ancak Yeşil Kart sahibi olunduğunda göçmenler ailelerine sponsor olarak onları da yanlarına alabilir ve ABD’de yasal olarak diledikleri gibi yaşarlar.
  • ABD vatandaşlığı alınabilmesi Yeşil Kart’ın önünü açtığı bir diğer önemli avantajdır. Gerekli süreler doldurulduktan sonra Yeşil Kart sahipleri artık ABD vatandaşı olmak için başvuruda bulunabilirler ve bu sürece iyi hazırlandıkları takdirde de rahatlıkla ABD vatandaşı olabilirler. Bu konuda daha detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Yeşil Kart sahibi olmak aynı zamanda çok sayıda yasal hak da kazandırır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir: araştırma hibeleri için başvurabilmek, vergi avantajlarından faydalanmak, sigorta kapsamına alınmak, sosyal güvenlik avantajlarından faydalanmak, eğitimde devlet desteği alabilmek, emeklilikle ilgili düzenlemelerden faydalanmak ve sağlık konusunda bir çok yasal avantajdan faydalanmak.
  • Yeşil Kart’ın getirdiği diğer yasal haklar ise ateşli silahlara sahip olunabilmesi, ev, araba ve diğer menkullerin satın alınabilmesi ve hatta bunlar için bankalardan kredi çıkartılabilmesidir.
  • Yeşil Kart’ı göçmen olmayan vizelerden ayıran en önemli teknik özellikse daimi statüde olmasıdır. Göçmen olmayan tüm vizeler belirli bir zaman dilimi için verilirken, Yeşil Kart sahibi olan kişi daimi oturum hakkı kazanır. Yeşil Kart’ı olan bir kişinin göçmen olmayan bir kişi gibi yasal sınırlardan çıkmamak için sürekli bir başvuru yapmasına gerek yoktur; yalnızca vatandaşlık alınmaması halinde 10 yılda bir kartın yenilenmesi gerekir hepsi bu.

 

ABD’de yaşayan ya da yaşamayı düşünen biriyseniz ve Yeşil Kart sahibi olmak istiyorsanız, bunun çok da zor olmadığını; yalnızca doğru adımlar atmanız gerektiğini bilmelisiniz. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmetleri için buradan yardım alabilirsiniz.

 

Bu yazı amerikadabugun.com ekibi tarafından hazırlanmıştır. Direk alıntılarda kaynak belirtmeniz gerekir.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN