• Dolar Alış 3.7901TL
  • Dolar Satış 3.7750TL
  • Euro Alış 4.6520TL
  • Euro Satış 4.6334TL

Vatandaşlığa Kabul için Kesintisiz Oturum ve Fiziksel Mevcudiyet Gereklilikleri

Vatandaşlığa Kabul için Kesintisiz Oturum ve Fiziksel Mevcudiyet Gereklilikleri

Kesintisiz Oturum (Continuous Residence)

Vatandaşlığa kabul (naturalization) için başvuracak olan kişilerin aşağıdaki gereklilikleri sağlaması gerekir:

  • Başvurmadan önce ABD’de 5 yıl boyunca kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak, ve ya
  • Koşulları sağlayan bir ABD vatandaşı ile evli olunması durumunda ABD’de 3 yıl boyunca kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak

“Kesintisiz oturum”, vatandaşlığa kabul için başvuracak kişini, belirtilen ve doldurulması gereken süre boyunca, kesintisiz bir şekilde ülkede bulunmuş olduğunu ispatlamaya verilmiş hukuki addır.

ABD dışına gerçekleştirilen uzun süreli seyahatler, kesintisiz oturum statüsünü olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Başvuranın aksini ispat etmemesi halinde, 6 aydan uzun ve 1 yıldan kısa süren seyahatlerde, adayın uygunsuz bulunması halinde “kesintisiz oturum” süreci zarar görmüş sayılır.
  • 1 yıldan uzun süren ülke dışında bulunma halleri, başvuranın “kesintisiz oturum”unu büyük oranda olumsuz etkileyecektir.

Ülke dışında bulunma halleri ve hukuki olarak bu gerekliliğin kötü etkilenmemesi için yapılabilecekler hakkında buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Fiziksel Mevcudiyet (Physical Presence)

Fiziksel mevcudiyet için:

  • ABD sınırları içerisinde fiziki olarak, vatandaşlığa kabul başvurusundan önceki 5 yıllık zaman dilimi içerisinde en az 30 ay boyunca bulunmak, ve ya;
  • Koşulları sağlayan bir ABD vatandaşı ile evli olunması durumunda, vatandaşlığa kabul başvurusundan önceki 3 yıllık zaman dilimi içerisinde en az 18 ay boyunca bulunmak gerekir.

Bunlara ek olarak, başvuranın, Form N-400’ün doldurulmasına müteakip ilk üç aylık süre boyunca da ABD sınırları içerisinde ikamet etmesi gerekir. Bu ikamet sırasındaki adres, başvurunun yapıldığı bölge ve ya eyalet olmalıdır.

 

İstisnalar

Hukuken, kesintisiz oturum gerekliliğine, yurt dışında çalışmakta olan bazı kişiler için, kimi istisnalar getirilmiştir. Bu kişiler şu çatılar altında çalışıyor olmalıdır:

  • ABD Hükümeti ve ya ordusu
  • ABD Hükümeti ile resmi bir anlaşmaya dahi olmuş bir organizasyon
  • Resmi olarak tanınmış bir Amerikan araştırma birimi (Bu birimlerin listesi için tıklayınız.)
  • Uluslararası kamu yararına çalışan organizasyonlar
  • “International Immunities Act” ile tanınmış organizasyonlar

Bu organizasyonlardan birisi altında çalışırken, kesintisiz oturumunuzu da korumak istiyorsanız, Form N-470‘i doldurmanız gerekir. Bu form Vatandaşlığa Kabul için Oturumun Korunması Başvurusu” (Application to Preserve Residence for Naturalization Purposes) ismini taşır.

 

Bu yazı, amerikadabugun.com ekibi tarafından hazırlanmıştır. Direk alıntılarda kaynak belirtmeniz gerekir.

 

 

1 yorum “Vatandaşlığa Kabul için Kesintisiz Oturum ve Fiziksel Mevcudiyet Gereklilikleri”

Bir Cevap Yazın

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN