• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Sinop’tan Zeugma Antik Kenti Benzeri Mozaikler Çıkıyor

Sinop’ta, Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazı çalışmalarında, Bizans dönemine ait Zeugma Antik Kenti’ndekilere benzer mozaikler bulundu. Mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 11 yıl önce başlatılan, kent merkezindeki 2 bin 300 yıllık tarihe sahip Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu’nun başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar on binlerce eser ve 7’nci yüzyıla ait mezar odaları ortaya çıkarıldı.

Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçın bir parçası bulunmuştu

2013 yılındaki kazı çalışmalarında da Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçın bir parçasının içinde olduğu tahmin edilen taş sandık bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen eser, Sinop Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alındı. Kazı çalışmaları kapsamında 5’inci ve 6’ncı yüzyıllar arasında tarihlenen Gaziantep ve Antakya Zeugma Antik Kenti’ndekilere benzer mozaikler de bulundu. Kazı çalışmalarına devam eden ekip, mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması için çalışma yürütüyor.

Sinop'taki kazıda 1500 yıllık kilise kalıntıları bulundu - Merkez Haber

“Kazı çalışmaları bitti, restorasyon çalışmalarına başlandı”

Kazı çalışmalarının bu yıl 13 Temmuz’da başladığını dile getiren Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, “Bu sene ilk defa Türk Tarih Kurumu ve Sinop Belediyesi kazı çalışmalarını destekledi. Çalışmalar çok iyi gidiyor. Bu dönemki kazı çalışmaları hemen hemen bitti, şimdi de restorasyon çalışmaları devam ediyor. Özellikle mozaiklerle ilgili çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Restorasyonun ardından bu mozaikler için sergileme platformları düzenlenecek.” dedi.

Balatlar Kazısında, Zeugma'dakilere benzer mozaikler bulundu - Son Dakika  Haberleri

Hristiyanlık dininden bir çok sembol yer alıyor

Bu yılki restorasyon çalışmalarının Kasım ayında biteceğini ve Mart ayında yeniden projenin başlayacağını belirten Köroğlu, “1 yıl daha çalışmalar sürer, ayrıca duvar resimleriyle ilgili de restorasyon çalışmaları başladı. Mozaiklerin üzerindeki kuş figürleri çok dikkat çekiyor. Bu kuşlar inanan insanları temsil ediyor. Hepsinin Hristiyanlık dininde bir sembolü var. Cennetin kuşları, küçük kuşlar, papağan gibi kuşlar var. Aslında bunlar Hristiyanlık dininde çok kullanılan kompozisyonlardır. Tanrıyla doyan ve beslenen inançlı insanları simgeliyor. Mozaiklerde yer alan bazı kuşların boynunda kurdeleler var. Bu Pers’lerden beri gelen bir gelenektir ve bir soyluluk işaretidir” diye konuştu.

Sinop Balatlar Kazisi (@balatlarkazisi) | Twitter

AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük

En son gelişmeleri takip etmek için İnstagram kanalımız: amerikadabugun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN