Osman Koç ve Muhammet Enginar tarafından 2018 Ocak ayında kurulan Workup Girişimcilik Programı girişimlerinden Userguiding, ürün kullanımı, müşteri hizmetleri ve müşteri memnuniyeti alanına odaklanıyor. Böylece kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesi, sonuca dayalı aksiyonlar alması için harika bir çözüm getiriyor.
KURUMSAL BANA GÖRE DEĞİL
Userguiding’in ortakları Osman Koç ve Muhammet Enginar’ın 14 yıldır süren dostluğu Konya Meram Fen Lisesi’ne dayanıyor. Liseden mezun olan ortakların her ikisi de Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünü kazanıyor. Osman Koç, Boğaziçi İşletmede bir yandan öğrenimini sürdürürken bir yandan da Kumport, Henkel ve Turkcell gibi büyük firmalarda uzun dönem staj yapma fırsatı buluyor. O dönemde kurumsal hayatın bir parçası olamayacağını anlayan Koç, kurumsal hayatı bir kenarı bırakıp yoluna Boğaziçi Üniversitesinin melek yatırımcılık ağı olan Bimed Business Angels (BUBA) ‘da çalışmaya başlıyor.
İŞLERİ BIRAKTIK
Ortaklardan Muhammet Enginar’ın aramasıyla işleri bırakıp kendi işlerini yapmaya başlama fikri Osman Koç’u da büyülüyor. Ardından Enginar ve Koç, ortak bir yazılım şirketi kuruyor. Startup stüdyo şeklinde çalışan ikili, girişimcilere fikrin bulunmasından yatırımcı sunumuna kadar olan yolculuğun tamamına destek veriyorlar. BUBA’dan ayrılırken ne iş yapacağına henüz karar veremeyen Osman Koç, girişimci olma uğruna bir yola giriyor ve Userguiding’i hayata geçiriyor.
PEKİ FİKİR NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ajans döneminde yaptıkları birikimlerle 3 aylığına San Franciscoya yerleşen ortaklar, bir yılda kazandıkları birikimi 3 ayda tüketiyor. Bu süreçte Userguiding kuruluyor ve hızla büyümeye başlıyor. Geri dönmeye çekinen Koç ve Enginar, eş dost yardımı ile Amerika macerasını 3 ayda daha uzatabilmeyi başarıyor. Peki nasıl başlıyor? Ajans döneminde en çok zorlandığımız konulardan biri özellikle proje teslimi yaklaşırken ürünlerin anlatımı, ürün rehberlerinin hazırlanması diyen Koç,
“Günümüzde her ürünün pek çok rakibi var ve son kullanıcı bir ürün üzerinde fazla vakit harcamak istemiyor, oryante edilmek istiyor ama mevcut open source yazılımlar segment oluşturamama analitik datanın takip edilememesi gibi pek zorluk içeriyor. Müşterilerimiz ise çok sayıda özelleştirme istiyor. Sonradan araştırdık bu ihtiyaç sadece bizde değil. Pek çok ajans, SaaS, enterprise çözüm hatta eticaret siteleri de bu tür ihtiyaçları barındırıyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak biz de Userguiding’i kurduk” diyerek girişimlerinin hikayesine dikkat çekiyor.
“Girişimci olmak ne part-time ne de full-time çalışmaya benzer, aslında over-time çalışmaktır ve kendini o hayale adamaktır” diyerek de genç girişimcilere küçük tüyolar veriyor.
Tuğçe Coşkun
AmerikadaBugun.com