• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

ABD 1.7 Trilyon Dolarlık Anlaşmadan Çekilecek

ABD’nin 1.7 trilyon dolar büyüklüğündeki bir pazarı düzenleyen Dünya Ticaret Örgütü anlaşmasından çekilmeyi değerlendirdiği iddia ediliyor. Kamu alım satım kontratlarıyla ilgili olan anlaşma Trump tarafından adaletsizliği nedeniyle tepki görmüştü.

Amerika Birleşik Devletleri Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yaptığı kamu alım satım kontratlarına ilişkin anlaşmayı DTÖ’nün adaletsiz yapısı nedeniyle rafa kaldıracağı konuşuluyor 1.7 trilyon dolar değerindeki anlaşma, Bloomberg’in bir kaynağa dayandırdığı dünkü habere göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden yetkililerin hazırladığı taslak başkanlık kararnamesi görüşe açıldı.

Taslak, DTÖ’nün Kamu Alımları Anlaşması’nı ABD’nin talepleri doğrultusunda değiştirmemesi halinde ABD’nin anlaşmadan çekilmesini başlatacak düzenlemeler içeriyor.

Donald Trump Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamasında DTÖ ile ilgili oldukça sert açıklamalarda bulunmuştu.

“Çin, Hindistan gelişmekte olan ülkeler olarak değerlendirilirken biz gelişmekte olan ülke olarak değerlendirilmedik. Bildiğim kadarıyla biz de gelişmekte olan bir ülkeyiz” diyen Trump bu ülkelerin muazzam avantajlarla ticaret yaparken ABD’nin DTÖ tarafından gelişmekte olan bir ülke olarak görülmediğini, bunun yanlış olduğunu açıkladı. “Dünya Ticaret Örgütü olmasaydı Çin bugünkü Çin olmazdı” diyen Trump DTÖ’yü Çin’in kullandığı bir araç olarak tanımladı.

DTÖ’yle yeni bir anlaşma yapacağını açıklayan Trump “Bu anlaşma oldukça dramatik olacak” dedi. Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması yapmanın Çin’den çok daha zor olduğunu ekleyen Trump eğer anlaşma olmazsa başka yollar kullanmak zorunda kalacaklarını söyledi.

 

 

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN