• Dolar Alış 32.5698TL
  • Dolar Satış 32.4398TL
  • Euro Alış 34.6407TL
  • Euro Satış 34.5025TL

Çin’in Keşif Aracı Mars’a Gitmek Üzere Fırlatıldı

Mars’ta mikroskobik yaşam belirtileri arayacak Tianwen-1 keşif aracı bu sabah Hainan Adası’ndan uzaya fırlattı.

Wençang Uydu Fırlatma Merkezi’nden Türkiye saatiyle 07.40’ta Long March 5 roketiyle fırlatılan altı tekerlekli robotun Şubat’ta Mars’ın yörüngesine girmesi bekleniyor.

Tianwen-1’in (Göklere Sorular) inişten önce, Mars’ın atmosfer koşullarını incelemek için, yörüngede 2-3 ay dolanması planlanıyor.

ABD’nin 1976’da Mars’a gönderdiği Viking araçları da aynı yöntemi izlemişti.

Birleşik Arap Emirlikleri de Mars’a “Hope” (Umut) adlı bir uzay aracı göndermişti. NASA da gelecek hafta kızıl gezegene yeni nesil Perseverance (Sebat) keşif aracı göndereceğini açıklamıştı.

Mars ekvatorunun kuzeyindeki Ütopya Ovası olarak bilinen bölgeye inecek olan uzay aracı buradaki jeolojik koşulları inceleyecek.

240 kilogram ağırlığındaki araç, katlanabilir güneş panelleriyle çalışıyor. Üzerinde kameralar bulunan bir direği olan keşif aracı, kayaların mineral yapısını inceleyecek ve su buzu örnekleri arayacak.

Tianwen-1’i yönlendiren uzay aracı da sensörleriyle Mars’ı yörüngeden inceleyecek.

Bugüne kadar Mars’a keşfi için gönderilen uzay araçlarının yarısı başarısızlığa uğradı

Çin’in Mars’a göndermeyi planladığı Yinghuo-1 uydusu, Kasım 2011’de Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılmış, ancak sondayı taşıyan Fobos-Grunt adlı uzay aracı Ocak 2012’de Dünya’nın yörüngesinden ayrılamadan parçalanarak Büyük Okyanus’a düşmüştü.

Şimdiye kadar sadece ABD, Mars’ta uzun ömürlü operasyonlar gerçekleştirebildi.

Sovyetler’in Mars-3 (1971) ve Avrupa’nın Beagle-2 (2003) araçları Mars’a inmeyi başarmış ancak bir süre sonra görevler başarısız olmuştu.

AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN