Perşembe günü yayınlanan bir çalışmanın ayrıntılarına göre, Moderna’nın üçüncü doz Covid-19 aşı takviyesi ile yüksek seviyede bulaşıcı delta varyantına karşı “sağlam” bir antikor tepkisi üretiliyor.
İlaç şirketinin ikinci çeyrek kazanç raporuyla birlikte aynı zamanda yayınlanan araştırmada daha önce iki doz aşılanmış bireyler üzerinde 50 mikrogram dozda üçüncü aşının test edildiği belirtiliyor.
Şirket, bu güçlendirici aşıların, delta da dahil olmak üzere üç farklı varyanta karşı umut verici bir bağışıklık tepkisi ürettiğini ve iki 100 mikrogram doz alan daha önce aşılanmamış kişilerde görülen antikor seviyelerine yaklaştığını söyledi.
Verilerin yayımlanmak üzere hakemli bir dergiye gönderildiği belirtildi.
Şirketin ikinci çeyrek mali sonuçlarına göre ise Moderna, Wall Street’in kazanç ve gelir beklentilerini aştı. Refinitiv tarafından derlenen ortalama tahminlere göre Moderna’nın hisse başına 5,96 dolar kazanç elde etmesi bekleniyordu ancak bu 6,46 dolar oldu. Benzer şekilde 4,2 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyordu ancak bu rakam da 4,35 milyar dolar oldu.
Güçlendiricilerle ilgili yeni veriler, delta varyantının ABD de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılmasıyla birlikte geldi. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) varyantın suçiçeği kadar bulaşıcı olduğunu ve tamamen aşılanmış olsalar bile yaşlı insanları daha da hasta edebileceğini belirtiyor.
Üçüncü doz takviyesinin gerekli olacağını düşünüyoruz
Perşembe günü kazanç raporuna eşlik eden tıbbi raporlarda Moderna, varyantın aşılı bireylerde meydana gelen çığır açan enfeksiyonlarda bir artışa yol açmasını beklediğini söylüyor.
Şirketten yapılan açıklama şu şekilde:
“6 ay boyunca kalıcı ‘Faz 3’ etkinliğini görmekle birlikte, biyokimyasal olarak nötrleştirici kertelerin azalmaya devam etmesini ve sonunda aşı etkinliğini etkileyeceğini öngörüyoruz. Bu göz önüne alındığında, kış mevsiminden önce üçüncü doz takviyesinin muhtemelen gerekli olacağına inanıyoruz.”
“Pfizer/BioNTech aşısından daha etkiliyiz”
Moderna aynı açıklamada, iki doz aşının yüzde 93 etkili olduğunu ve etkinliğin ikinci dozdan itibaren altı ay sonrasına kadar “dayanıklı kaldığının” görüldüğünü söyledi ve karşılaştırıldığında, Pfizer ve BioNTech, aşı etkinliklerinin ikinci atıştan altı ay sonra yaklaşık yüzde 84’e düştüğü kaydedildi.
2010 yılında kurulan Moderna, Pfizer-BioNTech’in ardından Covid aşısı için ABD’den yetki alan ikinci şirket oldu. Şirket, bu yıl 800 milyon ila 1 milyar doz Covid aşısı üretmeyi hedefliyor ve sadece 2021 için 20 milyar dolarlık satış sözleşmesi imzaladı. 2022 için de hali hazırda 12 milyar dolarlık anlaşmalar bulunuyor.
En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun