• Dolar Alış 32.5815TL
  • Dolar Satış 32.4515TL
  • Euro Alış 34.8231TL
  • Euro Satış 34.6841TL

Geçici Vizeyle Amerika’ya Gelip Süreyi Aşmanın Doğurabileceği Sonuçlar

________________________
Öncelikle “Amerika’da vize süresinden uzun kalma” konusunda en basit sorulara cevap bulmak için bu yazımıza göz atmanızı öneririz.
________________________

 

Amerika Birleşik Devletleri de tıpkı diğer ülkeler gibi, yasal olmayan yollardan ülkesinde bulunmak isteyen kişilere karşı oldukça dikkatli davranmaktadır. Ancak bir çok ülkeden; özellikle Avrupa’dan farklı olarak, alınan herhangi bir vizenin süresi aşıldığında Amerika’da yine de kalmak nispeten daha kolaydır. Yalnızca kalmaktan da öte, rahatlıkla bir hayat kurulup yasal sınırlar aşılmadan hayat idame ettirilebilir. Çocuk sahibi olunup iş kurulabilir; banka hesabı açılabilir, eğitim alınabilir…

Fakat elbette yasal olmayan bir göçmen olarak Amerika’da bulunmanın tehlikeli yanları da mevcut ve dikkatli davranılmadığı takdirde bu durum hayli zarar verici olabilir.

 

Bir kişiye vizesi ve ardından ülkeye girişte pasaportuna basılan oturum izninde belirtilen “Amerika’dan en geç ayrılış tarihi” aşıldığında, bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin Amerika’ya turist vizesi ile giriş yapıldığında, Türkiye’de bulunan elçilik/konsolosluklar 10 yıl süreli bir vize verecektir; ancak bu, sürenin tamamını Amerika’da geçirme şansınızın olduğu anlamına gelmez. ABD’ye giriş esasında sınır kontrolünü yapan personelin pasaportunuza işlediği “oturum izni” (tahmini olarak 6 ay) sizin o giriş için Amerika’da bulunabileceğiniz süreyi ifade eder. Bu süreyi aştığınız takdirde otomatik olarak geçersiz bir vizeyle Amerika’da bulunuyor sayılırsınız.  Bu durumda da kendi ülkeniz haricinde bir yerden ABD’ye tekrar vize için başvuramazsınız. Hatta kimi durumlarda -ki bunlardan birazdan detaylıca bahsedeceğiz- Amerika’ya bir kaç yıl geri dönemeyebilir, cezalı duruma düşebilirsiniz. Bu durumda uygulanan kıstaslar ve neyin “hukuki olmayan mevcudiyet” olduğu hakkında daha detaylı bilgiler verelim.

 

ABD’de Ne Kadar Uzun Süre Vizenizi Aşarak Kaldınız?

Karşılaşılabilecek sorunlar açısından en önemli kıstas, Amerika’da ne kadar uzun süre vize aşılmasına rağmen bulunulduğudur. Daha önce belirttiğimiz gibi, Amerika’dan ayrılmayı gerektiren son tarih vize bitiş tarihi değil, ülkeye girerken verilen oturum iznindeki tarihtir. Vizede bulunan son kullanma tarihi, Amerika’ya girmek için o vizenin kullanılabileceği son tarihtir.

Turist vizesi ile Amerika’ya giriş yaptığınızda en az 2, en fazla ise 6 ay için Amerika’da bulunma iznine sahip olacaksınızdır. Eğitim için ABD’de bulunuyorsanız, vizeniz için ülkeye girişte verilen I-94 Varış-Dönüş Formu’nda (Arrival-Departure Form) “D/S”; yani eğitim tamamlandıktan sonra dönmeyi gerektiren bir izin bulunur. Elbette burada şuna değinmekte fayda var. Bu izin süresi boyunca ABD’de bulunma hakkı; ancak ve ancak hukuki olarak bir suça bulaşılmadığı ve ya vizenin koşulları ihlal edilmediği sürece geçerlidir.

Öğrenci vizesini diğer vizelerden ayıran önemli bir özellik, ABD’de öğrenci olarak bulunan kişilerin, ABD Vatandaşlık ve Göçmen Bürosu (UCTIS) ve ya ilişkili bir resmi devlet organı o kişiyi “yasal olmadan ülkede bulunan” kişi ilan etmedikçe bu statüde sayılmayacaklarıdır. Ancak örneğin turist vizesinde süreç çok nettir ve süre aşıldığı andan itibaren ABD’de yasal olmayan bir şekilde bulunulduğu varsayılır.

 

ABD’de “Hukuki Olmayan Mevcudiyet” Pozisyonuna Düştünüz mü?

Aslında “hukuki olmayan mevcudiyet”in ne ol’ma’dığını açıklamak, ne olduğunu açıklamaktan daha basit. Aşağıdaki koşullardan birisine uyuyorsanız, hukuki olmayan mevcudiyet’te bulunmuyorsunuz demektir ve 3 ya da 10 yıllık ABD’ye giriş yasağına da maruz kalmayacaksınızdır:

  • 18 yaşının altındayken ABD’ye gelmiş olmak.
  • “Bona fide” (hilesiz ve iyi niyetli) sığınma başvurusu yapmış olmak ve hala sürecin işliyor olması.
  • Bir “aile birliği programı” faydalananı olmak. (Çiftçi oldukları için yeşil kart almış aileler ve ya 1980’lerde çıkan genel aflara dahil kimseler için)
  • Statünün düzenlenmesi (adjustment of status) aşamasında bulunuluyorsa. (Örneğin yeşil kart başvurusu değerlendirme süreci, kalış süresinin uzatılmasına dair başvuru ve ya statünün değişmesi durumlarında)
  • İnsan kaçakçılığı mağduru olmak

Bu durumların dışında kalan herkes için, vize süresi aşılmasına rağmen Amerika’da bulunuluyorsa, hukuki olmayan mevcudiyet süresi her geçen gün artmış olur ve cezai işlem de bu süreye göre düzenlenir.

Bu durumlardan birine sahip olsa bile, aşağıda açıklanan daimi cezalı kişiler için birer istisna olarak uygulanmaz.

 

Vize Süresi Aşılmasına Rağmen ABD’de Kalmanın Cezai Boyutu

ABD’de kalınabilecek sürenin aşılması halinde, ceza uygulanmasını gerektirecek bir pozisyonda da kalınmışsa, üç ayrı cezai işlemden biri uygulanabilir. Bu ABD’ye girişin bir süre ve ya topyekün engellenmesi anlamına gelir.

  • Ardışık 180 günden fazla ancak 1 yıldan daha kısa bir süre ABD’de kalınması; ama ülkenin herhangi bir yasal uyarı alınmadan ve ya sınırdışı edilme işlemleri başlamadan terk edilmesi halinde, ABD’ye giriş yalnızca 3 yıl süreyle engellenir.
  • Ardışık 365 günden fazla yasal olmayan mevcudiyet durumunda bulunulursa; ancak yine herhangi bir yasal sınırdışı edilme işlemi başlamadan ülke terk edilirse ABD’ye giriş 10 yıl boyunca engellenir.
  • ABD’de yasal olmayan kalış süresi, ardışık olmasa dahi 1 yılı aşmışsa; ve ya resmi sınırdışı edilme işlemleri sonucunda kişi ülkeden çıkarılmışsa ve buna takiben söz konusu kişi ABD’ye izinsiz giriş yapmaya çalışırken yakalanmışsa, o kişinin ABD’ye girişi tamamen engellenir. Ancak, 10 yılın ardından özel bir izinle vize alınması ve ya yeşil kart edinilmesi için başvuruda bulunulabilir.

 

Süre Aşılmasına Rağmen ABD’de Kalmak

Yukarıda belirtilen cezalar konusunda şunu söylemek önemli. Bu cezalar ancak Amerika Birleşik Devletleri toprakları terk edildikten sonra ülkeye geri dönülmek istenmesi halinde karşınıza çıkacaktır. Yani hakkınızda yasal bir işlem başlatılmadığı sürece -ki yasalara karşı gelecek bir hareketiniz olmadığı sürece pek muhtemel değil- ülkeyi terk etmediğiniz takdirde ABD’de yaşamaya devam edilebilir. Daha önemlisi, bu süre zarfında yeşil kart almayı hak edecek duruma gelinirse (örneğin bir ABD vatandaşı ile evlenilmesi) “adjustment of status” (statü düzenlemesi) yaptırılarak* muhtemel cezalardan da kurtulunabilir. Statü düzenlenmesi için de bir miktar dosya işlemi ile uğraşmak ve mülakat vermek gerekir. Dolayısıyla yeşil kart hakkı kazanmanıza yarayacak olan sebebin geçerli ve inandırıcı olması bu aşamada çok önemlidir.

 

Fakat herkes statü düzenlemesi yapılması için uygun değildir. Örneğin ABD’ye yasal olmayan yollardan girmiş kişiler, statülerini daha sonra düzenletemezler. Bu kişiler, hala yeşil kart alabilmek için uygun olsalar dahi, bu işlemi ABD’de bulundukları süre zarfında yapamazlar ve ülkelerinden başvurmaları gerekir -ki başvurularının kabulü için de çok sayıda sebep ve sağlanması gereken koşul gerekir.

 

*Bu işlem ABD’de yaptırılabilir. Eğer yasal olmayan mevcudiyet durumu varsa, ABD’yi terk edip tekrar yeşil kart için başvuru yapılması durumunda zaten cezai işlem uygulanacağı için çok sayıda sorunla karşılaşılabilir.

 

NOT: Bu yazıda bulunan içerik yalnızca açıklayıcı olması amacıyla hazırlanmış olup herhangi bir yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır.

 

Bu yazı amerikadabugun.com ekibi tarafından hazırlanmıştır. Direk alıntılarda kaynak belirtmeniz gerekir.

 

 

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN